Yellowhead Highway

Fra Lake Louise, Alberta til Meziadin Lake, BC.
Torsdag den 15. juni fra Lake Louise til Mt. Robson, BC.
Afgang klokken 6.30 og ankomst klokken 3.15 efter 225 km ad 93 gennem Banff og Jasper National Park og 100 km ad Yellowhead Highway.
Vejret: Morgen klokken 6 tæt på frysepunktet, sol, men nogen skyer. Sne og 
           slud på vejen gennem Banff.
           Middag klokken 12 ca. 10°C regn.
           Eftermiddag klokken 15 ca. 15°C, overskyet med lidt sol
           Aften: Koldt, men dejligt klart.

Campingplads: Mt. Robson. Dejlig skovcamping med langt mellem pladserne. Tæt på bad (varmt og koldt vand). Udsigt fra pladsen til sneklædte Mt. Robson. State Camping, men hot shower hører normalt ikke til på en sådan plads.

Dyr, set i dag: Så har vi en Bighorn i kassen. Jeg må sige, at Mogens gør en del, for at det skal lykkes! Jeg har set røven af en bjørn. Den var væk, inden vi kunne stoppe. Og en Elk, som er det samme som vores kronhjorte. Ingen fotomulighed. De store myg nærmer sig. Vi har sprayen klar.

Naturen: Det er den hele dagen har drejet sig om. Det er en lykke at få lov til at opleve denne overdådighed af smuk natur. Hvidklædte bjerge, grønne bjergsøer og krystalklar luft. Det gør ikke så meget, at det er koldt. Det holder i hvert fald myggene væk. Skovbunden er fyldt med anemoner. Det er vist længe siden, de afblomstrede hjemme hos os. Vi har gået et par ture i løbet af dagen, ind i al dette overfødighedshorn af natur. Vandfald, gletchere og lidt mudderskvulp fra undergrunden.
Uforudsete ting i dag: Vi havde pokkers travlt med at komme afsted i morges, og vi havde jo sovet (dejligt) i bilen. Så alle tingene blev proppet ind og vi kørte. Ved udpakningen her i Mt. Robson måtte vi erfare, at køleboksen er utæt og havde lækket vand. Endvidere havde vi glemt at lukke aftapningsventilen på vores smarte, sammenklaplige 5 liters vanddunk. Øhm, vi skal sove i bilen i nat og den er våd. Sådan et gulvtæppe suger ret godt til sig.

 Mad i dag: Morgenmad på en turistrestaurant i Banff. Dårligt og lidt dyrt. Frokost i Jasper på en græsk restaurant. Godt, men ikke særlig græsk, hyggelig og dejligt varmt. Det regnede og det var skide koldt uden for.

Aftensmaden var super. Mogens gjorde det! Professionelt og uden tøven gik han i gang med USA-Today, kviste fra skovbunden og den store pakke træ, han har bandet over siden vi købte den i Badlands sammen med drengene, fordi vi skulle bruge nøjagtig eet stykke træ til at holde fast på det bageste sæde, når vi vipper det op om natten. Og så en pakke af de bittesmå paptændstikker! Og seks gamle amerikanere gloende på, som lige havde haft gang i øksen og garanteret også havde været spejdere. Nå, men vores bål brændte snart lystigt, og når man satte bagdelen helt hen dertil, var det herligt varmt. Det gjorde, at vi kunne sidde ude hele aftenen og spise, drikke og læse. Og så er bjørne bange for ild!
 
Fredag den 16. juni fra Robson Meadows, BC til Prince George, BC
Afgang klokken 8.30 ankomst klokken 13.00 efter at have kørt 275 km ad Yellowhead Highway.
Vejret: Morgen: Koldt, men tørt.
           Middag: Skyfrit, omkring 20°C
           Aften:    Overskyet, lidt mindre end 20°C.

Campingplads: Blue Spruce RV Park and Campground. Privatejet $ 16,50 og den er bestemt ikke ringere end KOA. Fin, stor plads med dejligt grønt græs. Det bliver dejligt at skulle sove i telt igen i nat.
Dyr, vi har set i dag: Så har vi set dem. Bjørnene. Fem styks i alt. Meget tydeligt og tæt på vejkanten. Gode billeder trods ophidselsen. Et dådyr har stået graciøst i skovkanten.

Og så havde dette her frække egern åbnet vores pakke med brød og sad fornøjet og gumlede, mens vi var gået op for at høre fodboldresultat. 3 – 0 til Holland. De kan vist godt pakke sammen og rejse hjem. Øv.
Og med det varme vejr er myggene også kommet.
Køreturen: Her kan vejene foruden numre, også have navne. Vi kører i øjeblikket på Yellowhead Highway – eller som det også hedder på fransk, Tete Jaune. Og det er ligesom hyggeligere end nr. 16, ikke?

Denne her Milepost-bog er uovertruffen. Bogstavelig talt kan vi mile for mile eller km for km læse om, hvad der kommer, lige fra affaldscontainere til seværdigheder, benzintanke, campingpladser og byer. Og det er dejligt at vide, at om bare 1,3 km er der et toilet, når man sidder og er ved at tisse i bukserne. Ja, og når man så pludselig kommer til et kæmpe område, hvor alle nåletræerne er gået ud, får man denne forklaring:

Skovene i dette område er blevet ødelagt af  ”The Hemlock Looper”, et insekt, der har dræbt eller øvet skade på over 1.3 millioner m3 træ i British Columbia.

The Milepost :
The Publisher William S. Morris III skriver følgende:
Only people who have never experienced Alaska and western Canada ask me why I love it so passionately. But once you have experienced this vast and wild country, seen the wildlife, enjoyed a lingering sundown, experienced life in a Native village, explored a glacier, sailed down a deep fjord, panned for your own gold, hiked along the original Iditarod Trail, enjoyed fresh salmon you caught yourself from a clear, cold rushing stream, there is no way not to love what Alaskans call The last Great Place, because it surely is.
The Milepost staff have logged every mile of every main highway and by-way from Seattle, Washington and Great Falls, Montana to Prudhoe Bay at the north of Alaska and Homer, the last town on the connected Alaska highway system at the southern tip of the Kenai Peninsula. And every year, things change while they stay the same. You can not purchase a better planner for your western Canada/Alaska vacation.

Vi kan kun fuldt ud tilslutte os disse smukke ord om The Milepost og Alaska/Canada.

The Rokies er ikke så voldsomme mere, men toppene er stadig sneklædte. Vi er kommet til Selwyn Range of the Rocky Mountains. Her er et bjerg – Mount Terry Fox – opkaldt efter en ung mand med kræft, Terry Fox. Han samlede mere end $ 25 millioner sammen til kræftforskning gennem sit forsøg på at løbe tværs over Canada inden sin død. Han nåede langt, men nåede det ikke helt. (Vi har i øvrigt for nylig set en spillefilm om ham i TV).

Så står der med rødt i The Milepost, at der ikke kan tankes benzin, før om 200 km etc. etc. Og de sædvanlige henvisninger til wildlife watching!

En dejlig smuk køretur med høj blå himmel og masser af mørkegrønnne nåletræer. Jeg overtog rattet, da jeg kom til at se på Mogens. Han sad med begge hænder bag hovedet og med lukkede øjne. ”Bare 10 minutter”, sagde han og kæmpede for ikke at falde i søvn. Men det var nu heller ikke lige netop myldretid.

Mad i dag: Den herlige Andersen-special i kolde, men krystalklare omgivelser. Frokost på campingpladsen, som vi købte i en delikatesseforretning. Vi købte en hel applepie, hjemmelavet, til aftensmaden. Aftensmad: Kold kartoffelsalat, skinke, frugtsalat, applepie og rødvin. Ikke værst.

 

 
Lørdag den 17. juni fra Prince George, BC til Burns Lake, BC.
Afgang klokken 8.00, det vil sige, den var 9.00, for nu er vi i Pacific Standard Time, så nu er vi 9 timer efter Danmark, ankomst klokken 11.00 efter at have kørt 225 km stadig ad Yellowhead Highway.
Vejret: Morgen: Øsende regn, men ikke særlig koldt.
           Middag: Regnbyger (hele tiden og mange), stadig ikke så koldt.
           Aften:    Regn, hagl, 2 min. Sol, regn, hagl, 10 min. Sol!

Det er ikke lige sagen at vågne til lyden af kraftig regn på teltet. Nu havde det lige været sådan en dejlig nat. Vi smækkede hele baduljen ind i bilen, op at bade og så ind på en restaurant lige ovre på den anden side af Highway 16 for at få morgenmad. Herlige kartofler! Og melon.

Køreturen i dag fortsætter gennem tømmerland. Det er stadig skov og skov og masser af savværker. Vi begyndte at se marker med kvæg igen, og det er slut med de sneklædte bjerge. Desværre var den første elg, som hedder moose her i Canada og USA, vi så, en død elg i vejsiden. Sådan en er meget stor at køre ind i. Turen i dag skulle være kort, så vi kunne sidde og læse og slappe af på denne sidste KOA plads i British Columbia, ja i resten af Canada. Men det er svært at slappe af, når man hele tiden skal fare ind og ud af bilen på grund af regn- eller haglbyger. Det er ikke så koldt, og udsigten over træerne fra vores lidt afsides teltplads i forhold til alle camperne er ganske smuk. Men der hvor vores telt skal stå, er der helt gennemblødt, så vi har ikke lyst til at slå det op og få det mudret til. Altså bilen endnu en nat. Hvad skulle vi dog ha’ gjort uden den? Særlig sjovt havde det i hvert fald ikke været.

Vi fik os en småsnak med ”naboen” , fordi han var fra Minnesota og troede vi også var det. Bilens nummerplade selvfølgelig. De havde været hele turen rundt fra midten af april! De var på vores alder, og konen var meget gangbesværet. Det var da meget godt klaret. De havde været i Alaska to gange før, men fandt, at der nu var alt for mange RV’ere, altså kæmpecampere. Lige hvad vi også  ”finder”. Disse RV’ere, som betyder Recreational -Vehicle, er utroligt lange – på størrelse med en langtursbus – og mange af dem trækker en almindelig bil efter sig. Det er ubegribeligt, hvad der får to ældre mennesker – for det er det som regel – til at trække dagligstue, spisestue, soveværelse, køkken og bad med sig hele vejen op gennem Canada!

Hjælp – nu hagler det igen. Voldsomt. Dette sted er begunstiget med mange gode søer til at fiske i, 3000 miles praler de med. Det er også nogle smukke søer, og man kan godt nøjes med at nyde synet af dem.
At canadierne passer godt på naturen og naturens mange vilde dyr ses af de mange advarsler og anmodninger. Blandt andet står der et utal af steder, ”A fed Bear is a dead Bear”. På denne campingplads fandt vi dette skilt: Dog walk.

Det er der ikke noget nyt i, men at der samtidig hænger en fin skovl til at fjerne hundens lort er noget nyt og endnu et tegn på, at her i dette land tager man sig meget af vilde dyrs naturlige føde. Intet af vores ”unaturlige” levevis, skal overføres til de vilde dyr. Vi synes det er fint og det burde være sådan alle vegne. Alle disse tegn på naturpleje og natur- beskyttelse får os til at tænke over alt, hvad vi foretager os i naturen, det bliver noget der kommer til at ligge i rygraden.

 
Søndag den 18. juni fra Burns Lake, BC til Meziadin Lake, BC.
Afgang klokken 8.30, ankomst klokken 14.00 efter at have kørt 255 km ad Yellowhead Highway og 140 km ad Cassiar Highway.
Vejret: Morgen: Sol, ca. 10°C.
           Middag: Sol, ca. 15°C.
           Aften:    Sol, mere end 15°C
En helt igennem vidunderlig smuk køretur i dag. Bjerge med sne på toppen – Seven Sisters – med blå, blå himmel. (Men også af og til med skyer). Kaskader af skov. Vi kørte de sidste par hundrede kilometer ad Yellowhead og drejede så af mod nord ad Highway 37, eller som den også hedder: Cassiar Highway.
Vor sightseeingtur var nøje planlagt af en ved Andersen Booking ansat: Vi gik ikke glip af verdens længste fiskestang, som var plantet ved Houstons infocenter. Den er af aluminium og ca. 20 m lang. Og så er den bygget af lokale frivillige, og når de gerne vil vise os nogle turistattraktioner, ja, så vil vi da også gerne støtte dem, ved at fotografere dem og være imponerede.
Naturen er deres attraktion. Mer’ behøves ikke!

Så kørte vi igennem Smithers – en lille sød by. Vi kom til Moicetown Canyon og fik set et meget voldsomt vandfald. The Hazeltons, - tre byer på rad: New Hazeton, Hazelton og South Hazelton. Det var meget tåget, da vi var der, og det var måske grunden til opfindsomheden, hvad angår navne. Nå, men her var i hvert fald totempæle, og det var dem, vi i overensstemmelse med rejsebureauet skulle se. Men nej, vi kørte forbi hver gang. Vi fik lige et glimt af to, men intet foto.

Farvel til Yellowhead, som har givet os så mange stærke synsindtryk, og goddag til Cassiar. Herfra er der 725 km til Alaska Highway. 75% rigtig asfalteret vej og 25% grusvej, altså knap 185 km på grus. Det kan godt blive en hård tur. Der er langt mellem snapsene til bilen.

Dyr i dag: 5 bjørne så vi i dag. En med sin unge. Ganske tæt på. Black Bears. Så smukke og skinnende pelse. En flok gæs og en fræk smuk blå skade, som er ved at gå ombord i vores peanut-dåse.
Vi har nøje fulgt med i, hvornår der er plantet, udtyndet og fældet skov. Det er nemlig tydeligt angivet på officielle skilte langs vejen.

Denne campingplads ved Meziadin søen kan umuligt findes smukkere noget sted. For $ 12 har vi første parket med udsigt til søen og de skovklædte bjerge i baggrunden. Vi har bord og bænke og en bålplads med gratis brænde og bjørne lige om hjørnet. I hvert fald skal vi sove i bilen i nat og sørge for, at alt er stuvet væk i bilen. Man fraråder os at stege fisk! Vi er de første fra Danmark, der bor på denne campingplads, sagde rangeren glad. Og så fik vi den sædvanlige sludder.

Da vi nogle dage senere, i Skagway, Alaska, læste, at en mand på en campingplads ved Hyder, Alaska, kun 66 km fra denne plads, var blevet dræbt og ædt af en brun bjørn kunne det nok være, at vi blev en smule bekymret. Campingpladsen i Hyder er magen til de campingpladser vi allerede har set flere af, blandt andet denne.

        Og her er denne bog ved at blive til.

                                                  Den frække tyveknægt fanget med tyvekosterne på sig.
 


 
 
 
Tilbage til hovedmenu
Til start af dette kapitel
Til Milepost 1
Til næste kapitel